Wat kost een film?

De kosten van een film worden regelmatig onderschat. Dat komt vooral omdat vaak niet duidelijk is hoeveel tijd het kost om een film te maken en hoeveel mensen er achter de schermen hebben meegewerkt. Een eenvoudige film die door één cameraman/vrouw in één dag is gefilmd zal dan ook een totaal ander prijskaartje hebben dan een film waar een crew van 50 mensen een week aan heeft gewerkt. Hieronder proberen wij inzicht te geven hoe de kosten voor het maken van een film zijn opgebouwd. Voor de duidelijkheid: omdat een film altijd maatwerk is, is het onmogelijk om één-twee-drie een exacte prijs te noemen voor de film die jij wilt.

De basics

Creatief concept

Het uitwerken van een creatief concept kost tijd en dat kost dus geld. Gek genoeg krijgen wij veel aanvragen waarin gevraagd wordt om een creatief concept en om een offerte. Dat is natuurlijk een rare vraag, alsof je vraagt aan een architect of hij/zij een huis voor je wilt ontwerpen, maar dat je pas na het ontwerp besluit of je daarvoor wilt betalen. Je kan bij ons een offerte aanvragen, en op basis van jouw wensen kunnen wij een prijs bepalen. Wil je een creatief concept? Dat kan ook, maar zorg dat je hier een budget voor hebt.

Dit is overigens ook een normale gang van zaken als je wilt kiezen tussen meerdere creatieve partijen. Stel een (klein) budget beschikbaar zodat een aantal bedrijven met een mooi voorstel kan komen. Zo worden ze gecompenseerd voor hun tijd en zullen ze ook hun best voor je doen. De ‘winnende’ partij is al betaald voor zijn idee en hoeft deze niet meer door te berekenen. Voor jou een uitgelezen kans om de best mogelijke adviezen te krijgen voor een scherpe prijs.

Filmdagen

Elke film is maatwerk en vraagt om een maatwerk oplossing. De ene keer moeten we één dag filmen, de andere keer een volledige week.

Crewmembers

Het aantal crewmembers dat meewerkt hangt af van het soort film. Soms heb je aan één cameraman genoeg terwijl een andere (veel grotere film) om honderden mensen vraagt. Het zal je vast duidelijk zijn dat grotere producties waar meer mensen aan meewerken ook meer kosten met zich meebrengen.

Acteurs en figuranten

Wil je acteurs en/of figuranten in je film? Dan brengt dat kosten met zich mee. In de eerste plaats om deze mensen in te huren om in jouw film te spelen. Daarnaast moet je betalen voor buy-outs om jouw film – met deze mensen erin – voor een bepaalde periode te mogen vertonen. Uiteraard doen wij onze best om de scherpst mogelijke prijs voor jou te onderhandelen.

Muziek

In vrijwel alle films – van klein tot groot – zit muziek. Wij hebben een uitgebreid bestand aan muziek die wij kunnen gebruiken voor jouw film(s). Wil je commerciële muziek, oftewel muziek van muzikanten die je op de radio hoort? Dan kunnen we dat ook onder een film monteren. Dan moeten we wel royalties betalen aan de artiest. Reken op een paar duizend euro per jaar voor het recht om commerciële muziek onder jouw film te monteren. Dit onderhandelen wij voor jou zodat je de scherpst mogelijke prijs krijgt.

De extra’s

Animaties

Animaties in een film? Jazeker, je ziet het vaak, zonder dat je het misschien doorhebt. Wij zetten graag ondersteunende animaties in om nog duidelijker een boodschap over te brengen. Zo kunnen we meerdere lagen aanbrengen in een film om op meerdere niveau’s te communiceren. Mooie filmbeelden voor de sfeer, acteurs om mensen zich in de film te laten verplaatsen, een goede verhaal door de acteur of door een voice-over, en als slagroom op de taart animaties om iets nog duidelijker uit te leggen.

Locatie(s)

Sommige films vragen om een bijzondere locatie of een studio. Zoals je wellicht zult begrijpen is het gebruiken van een studio of het huren van een locatie niet gratis. Je kan natuurlijk ook slim zijn en zelf een locatie ter beschikking stellen of informeren in je netwerk of iemand je kan helpen. Zo kan je eventueel wat kosten drukken. Wij denken natuurlijk met je mee om tot de slimste oplossing te komen.

Props

Onder probs verstaan we alle mogelijke attributen die nodig zijn voor het maken van jouw film. Wil je een roze olifant? Dan regelen wij dat (als jij zorgt dat hier budget voor is). Probs variëren van pennen en vlaggetjes tot dieren, auto’s, meubels, eigenlijk zo gek als je maar kan bedenken. Overigens worden veel  probs geleverd door onze opdrachtgevers. Verkoop jij bijvoorbeeld fietsen? Dan stel je waarschijnlijk je eigen showroom en een aantal fietsen ter beschikking voor in onze film.

Meer vragen of film nodig?

Laat het ons weten en wij bellen je terug!